Hur påverkar pollenallergi dem som bär kontaktlinser?

Till största del är våren en fantastisk tid på året. Nu börjar blommorna blomma, fåglarna kvittra och spänsten inför sommarens alla äventyr börjar gro i kroppen. Men varje dag har en natt och varje vår grönskas i sällskap med pollenallergierna.

Att vara allergiker är inte ovanligt men en extra jobbig kombination är rinnande och kliande ögon när du bär kontaktlinser. Så hur ska man då hantera detta? Läs vidare, vi har några tips!

Byt till endagslinser när det behövs

Eftersom pollenpartiklar kan ansamlas på dina linser över tid är endagslinser det bästa alternativet för dig med pollenallergi. Många med kontaktlinser som byter till endagslinser och använder nya rena linser varje dag ser snabbt en stor förbättring under pollensäsongen.

Rengör linserna noggrant

Endagslinser är inte alltid möjligt för alla så om du använder 14- eller 30-dagarslinser ska du vara extra noggrann under allergisäsongen när du rengör dina kontaktlinser. Ett tips är att droppa lite linsvätska på linsen och gnugga linsen (med rena händer) väl innan de läggs i blöt i linsvätskan. Återanvänd heller aldrig linsvätska.

Använd en linsvätska utan konserveringsmedel

Riskera inte att fördubbla dina besvär genom att undvika risken för en allergisk reaktion från konserveringsmedel.

När det är som värst, variera med glasögon

Var snäll mot dina ögon och låt dem vila ibland eller när allergierna är som värst. Detta håller även dina linser fräschare längre.

Daglig dusch

Pollen kan sätta sig i håret så en daglig dusch är ett bra sätt att hålla symptomen i schack.

Klia inte i dig ögonen

Det svåraste att hålla sig borta från men kanske också det viktigaste – undvik att klia dig i ögonen, speciellt medan du bär linser. Detta ökar bara irritationen och gör problemet värre.

Ögondroppar

Om dina ögon kliar, använd i stället ögondroppar. Detta lindrar besvären på ett snällt sätt. Tänk på att du endast ska använda ögondroppar som är godkända för användning tillsammans med kontaktlinser.

Besök din optiker i Stockholm

Om dina besvär är mycket jobbiga, kom in till oss för mer råd om ögonvård. Du kan även besöka vårt ögonapotek här för att klicka hem ögondroppar eller ringa oss för fler tips angående linser och rinnande ögon, klicka här för att hitta din lokala Backmans Optik.