Nytt skolår, nya rutiner?

Sommarlovet är nu slut och listorna kan vara många och långa att checka av innan det akademiska året börjar. Pennor, anteckningsböcker och kanske en ny ryggsäck ska inköpas? Mycket ska fixas och mitt i allt stök glöms mycket bort, till exempel ditt barns synundersökning. I den här artikeln sammanfattar vi våra topp-5 bästa tips för att bibehålla en god ögonhälsa för barn.

1. Var uppmärksam och hjälp ditt barn att identifiera sina besvär

Då synbesvär kan manifestera sig på olika sätt är det bra att veta vad dessa tecken är. Kanske ditt barn ofta klagar på huvudvärk, eller kisar med ögonen vid läsning, skärm- och Tv-tittande. Ibland undviker barn med synfel även helt att läsa och skriva och vissa barn kan få problem med koncentrationen i skolan.

Help Children Identify their Problems

Glasögon för barn är inte något som man pratar mycket om i skolan kanske, men visste du att barn tar in nästan 90 procent av allt de lär sig genom ögonen? Det är viktigt att vara uppmärksam på de små tecken som nämnts ovan, vilket kan tyda på att ditt barn behöver glasögon.

2. Byt skärmtid mot utomhuslek

Ny forskning har dessutom visat en alltför stor ökning av närsynthet i den yngre generationen i Ostasien, där mer än 80% av den yngre befolkningen är drabbade. Detta tros vara ett resultat av att barn nu för tiden spenderar mer tid framför dator- och Tv-skärmar och mindre tid utomhus, då mer exponering för dagsljus hävdades vara den viktigaste miljöfaktorn för att förebygga närsynthet 1. Därför är det viktigt att motivera barn att spendera mer tid utomhus.

Less Screen Time, More Outdoor

3. Välj rätt glasögon

Om ditt barn redan har glasögon så är det viktigt att uppmuntra barnet att använda sina glasögon så som ordinerats av optikern. Då är det viktigt att ditt barn tycker om sina bågar, att glasögonen passar bra, och att de inte är det minsta obekväma.

Choose the Right Glasses

4. Med rätt tillägg

Lekförsäkring och ett par extra glasögon som kan användas utifall glasögonen går sönder är också att rekommendera.

With the Right Addition

5. Sist men inte minst är hälsan

Precis som vid allt förebyggande angående barnets hälsa, så är det viktigt att se till att ditt barn äter en hälsosam kost, rik på vitaminer och näringsämnen som skyddar ögonen och håller dem friska.

Healthy Diet

Den nya rutinen

I Sverige görs det relativt regelbundna synundersökningar för barn innan de fyllt 6 år på BVC och senare vid ca 7- och 10 års ålder i skolan. Dock är dessa undersökningar mycket enkla då det är mest fokus på närsynthet. Om det är så att ditt barn har andra besvär så märks inte detta vid dessa synundersökningar. Därför är det viktigt att barn, både med eller utan tecken på synfel, går på synundersökningar hos en optiker. Kanske detta är något som kan läggas till som årlig rutin inför skolstart till exempel!

Så om ditt barn fyllt 8 år, kom in och gör synundersökningen hos oss på Backmans Optik. Vi har ett stort sortiment av bågar för barn och hos oss kan du även få glasögonbidrag för barn när du köper glasögon eller kontaktlinser. Bidragets belopp och åldersgräns kan variera beroende på landsting, men vi hjälper er genom att ansöka om bidraget och drar sedan beloppet från er beställning. Läs mer om oss och boka tid här.