Barns ögonhälsa

Barns ögonhälsa

Bra syn är oerhört betydelsefullt för ett barns utveckling och inlärning, varför årliga synundersökningar är viktiga för barn och ungdomar under 16 år.

Forskning visar att ett av fyra skolbarn har ett oupptäckt synproblem. Det kan vara svårt för både barnet och dess föräldrar att upptäcka att synen inte är helt ok. Vissa synfel ger varierande symptom som många gånger inte kopplas ihop med ögonen.

Synbesvären kan yttra sig som att barnet ofta klagar på huvudvärk, kisar med ögonen vid läsning, skärm- och Tv-tittande, undviker att läsa, skriva eller rita, ofta gnuggar sig i ögonen eller blinkar mycket, att ena ögat ibland åker iväg, eller att barnet har svårigheter att hänga med i skolan.

I Sverige undersöks barn vid två tillfällen innan de fyllt 6 år, vid födseln och vid 4-års kontrollen på BVC. Det svenska synscreeningprogrammet gör att barn med underutvecklad syn på ena eller båda ögonen ofta upptäcks innan 6-års ålder, vilket är viktigt för att inte barnet ska få permanent synnedsättning. Nästa kontroll sker i skolan vid ca 7- och 10 års ålder.

Synundersökning av barn upp till 8 års ålder görs hos ögonläkare som vid behov skriver ut ett recept på glasögon. Vi tillpassar sedan lämpliga bågar och glas utifrån receptet.

När barnet fyllt 8 år så görs synundersökningen oftast hos optiker. Om ditt barn har fyllt 8 år är du varmt välkommen att boka tid hos oss.