Varför är ögonhälsoundersökningar så viktiga?

Vi kommer aldrig att sluta tjata om din ögonhälsa. Din syn är med dig hela livet och den bästa försäkringen du kan ge dina ögon är att gå på regelbundna syn- och ögonhälsoundersökningar. 

Prioritera dina ögon

Prioritera dina ögon

Det är vanligt att lägga pengar på dyra frisörbesök och sedan skippa hälsoundersökningar som dessa – trots att nytt hår växer ut under livets gång medan vi bara får ett enda par ögon att ta hand om! Därför vill vi prata lite om ögonhälsoundersökningar.

Ögonhälsoundersökning i Stockholm

Ögonhälsoundersökning i Stockholm

Hos oss innebär detta att vi först börjar med en normal synundersökning och därefter inspekterar vi dina ögon i biomikroskop för en komplett ögonhälsoundersökning. Ett biomikroskop är ett instrument som är speciellt utformat för att undersöka ögonen genom att ge en detaljerad titt på ögonens olika lager. Med hjälp av detta verktyg blir det lättare att få en bättre uppfattning om var eventuella fel ligger. Vi utför även ögontrycksmätning och kollar synfält vid behov.

Så varför är detta viktigt?

Så varför är detta viktigt?

Resultaten från dessa mätningar ger oss möjlighet att upptäcka ögonsjukdomar så tidigt som möjligt. När vi lyckas med detta kan vi antingen påbörja behandling direkt eller remittera dig till lämplig ögonläkare så att dina ögon får den absolut bästa vården. Vanliga sjukdomar som upptäcks vid dessa undersökningar är glaukom (grön starr), diabetes, hypertoni (högt blodtryck), katarakt och makuladegeneration (förändringar på ”gula fläcken”). Vi har erfarna optiker med god behörighet som kan bedöma resultaten och vi har ett nära samarbete med Sveriges främsta ögonläkare vilket ger dig tillgång till ett brett utbud av behandlingar.

Smygande problem

Smygande problem

Det är svårt att förstå att det är vanligt att ha en ögonsjukdom utan att vara medveten om det, eftersom vi använder våra ögon varje dag, men detta är faktiskt vanligare än man kan tro. Många av dessa sjukdomar kan även försämras drastiskt utan behandling. Glaukom kan till exempel ge permanenta synnervsskador och kan obehandlad leda till blindhet. 

För er över 40 år är ögonhälsoundersökningar extra viktigt men det kan även vara en bra idé att prata med släktingar om deras ögonhälsa, eftersom många ögonsjukdomar är ärftliga. Om du är yngre men har en släkting med en ögonsjukdom rekommenderar vi regelbundna undersökningar livet ut. Ögonhälsobehandlingar handlar inte bara om glasögon utan om hela din ögonhälsa, så vänta inte! Kontakta din lokala optiker hos Backmans Optik här.