Vilka är de vanligaste tecknen på synproblem hos barn?

Tiden går fort när man har barn för nu har ytterligare ett sommarlov gått mot sitt slut. Därför vill vi passa på att diskutera ögontest för barn med dig som är förälder.

Ett okorrigerat synfel kan vara ett oerhört hinder för barn i skolan – och en av fyra barn har oupptäckta synproblem. Detta är dock varken barnets eller förälderns fel. Det kan till exempel vara svårt att förstå att det är ett synfel som är boven bakom barnets olust till att läsa.

Obehandlade synfel kan bli värre med tiden och som ett första steg är det viktigt att vara medveten om vanliga tecken på synproblem hos barn:

  • Huvudvärk
  • barnet kisar mycket
  • barnet blundar mycket med ena ögat
  • barnet har svårt att koncentrera sig
  • skelning
  • rinnande ögon
  • svårighet att följa föremål och människor med blicken.

Ökad skärmtid

Med en stigande ökning av myopi (närsynthet) hos barn världen över har synkontroller för barn aldrig varit viktigare än nu. Denna ökning tros vara på grund av barnens ökade skärmtid. I Ostasien har statistik visat att 80 % av unga nu är närsynta.

Många barn har nuförtiden sina egna smartphones eller surfplattor som de spenderar mycket tid på. I skolan använder de ofta datorer för läxor och arbeten. Därför rekommenderar vi glas med blått filter för barnens glasögon. Vi erbjuder även något som heter avlastningsglas som är speciellt utformade för barn för att minska digital ögonstress.

Tips: Exponering för dagsljus tros vara den viktigaste miljöfaktorn för att förebygga närsynthet så glöm inte att motivera ditt barn att spendera tid utomhus.

Nästa steg

Barn går på tre förbestämda synundersökningar innan de är 10 år gamla. En vid födelsen, en vid 4 års ålder och sedan en i skolan vid 7–10 års ålder. Tyvärr är dessa synundersökningar inte alltid lika grundliga som hos en optiker.

Boka tid med Backmans optik

Det absolut bästa du kan göra för att undvika oupptäckta synfel är att komma in med ditt barn på regelbundna synundersökningar. Om ditt barn är över 8 år är du varmt välkommen att boka tid med oss. För din sinnesro erbjuder vi en specifik försäkring för barnens glasögon. Det finns även landstingsbidrag tillgängligt för barn 0–19 år gamla som vi ansöker om för er räkning. Beloppet dras från er beställning.

Boka tid eller kontakta oss här.