Arbeta hemifrån — borde jag använda terminalglasögon?

Under pandemin har vi sett en ökning i skärmarbete. Med många som nu permanent jobbar hemifrån är det viktigt att vi tänker på ergonomin på hemmakontoret. Detta gäller inte bara vilken skrivbordsstol eller mus du ska välja. Dina ögon är lika viktiga. All denna skärmtid exponerar oss till exempel för blåviolette UV-ljus som kan ge upphov till skadliga symptom som anstränger och påverkar ögonen. Med ökad skärmtid har antalet personer med dessa symptom även ökat.

Vanliga Symptom

  • trötta och torra ögon
  • svårighet att hålla fokus
  • huvudvärk
  • och störda sömnrutiner

Om du känner igen dig i detta eller jobbar mycket framför en skärm rekommenderar vi att tala med din optiker. Enligt arbetsmiljölagen är din arbetsgivare ansvarig för att du genomgår en synundersökning om du arbetar framför en bildskärm mer än en timme i snitt under din arbetsdag. Så om du är osäker på om du behöver terminalglasögon eller ej, boka gärna en tid med oss så kan vi ge dig råd om digital ögonbelastning. Vårt erfarna team är här för att hjälpa dig att hitta de bästa terminalglasögonen, anpassade för din syn och livsstilsbehov. Backmans Optik har ett stort sortiment för just detta, bland annat glas med speciella blåljusbehandlingar som ger selektiv filtrering av skadligt blått ljus.

Vad Är Terminalglasögon?

Vad Är Terminalglasögon

Terminalglasögon är ett par glasögon för bildskärmsarbete (vissa säger skärmglasögon, bildskärmsglasögon eller datorglasögon). Efter 40 behöver de flesta terminalglasögon eftersom ögonlinsens förmåga att forma sig avtar. Dock sitter vi längre framför skärmar nu är vi gjorde för tio år sedan, inte bara på jobbet utan på fritiden också, så många behöver terminalglasögon tidigare än så.

Tips Och Tricks För Skärmarbete

  • 20-20-20-regeln — efter 20 minuters skärmarbete, titta på något som är 6 meter bort (20 feet motsvarande) i 20 sekunder.
  • Försök att hålla dina ögon 50 cm ifrån skärmen.
  • Reducera ljusstyrkan på din skärm.
  • Använd glasögon mot blått ljus (med blåljusfilter). Detta filter neutraliserar blått ljus från skärmar, vilket kan lindra en del av belastningen på dina ögon.
  • För dig i åldern 20-45 finns även speciella glas som kan skräddarsys just för dig. Backmans Optik erbjuder flera glas som tillhör en ny generation enkelslipade glas. Dessa glas gör det lättare för ögonen att fokusera på små texter och pixlade bilder på mobila enheter. På så sätt får ögonen vila lite.

Tips Och Tricks För Skärmarbete

Kontakta din lokala butik här.