Fem tips för bättre ögonhälsa i vinter

Det är viktigt att ta hand om dina ögon året om. De olika årstiderna kräver dock uppmärksamhet för olika element. Vintern har redan börjat men det är inte för sent att ge dina ögon lite extra omsorg som passar för just denna årstid. Vi har därför samlat ihop våra fem bästa tips för en bättre ögonhälsa under vintern.

Ge dina ögon lite fukt

Kallare väder betyder torrare luft vilket för många betyder torra ögon. Se till att du har tillräckligt med ögondroppar hemma och i väskan så att du alltid är beredd på att släcka ögonens törst. Var noga med att fråga din optiker vilka droppar som är bäst för dig.

Drick mycket vatten

På tal om törst – när vi klär oss i tjocka kläder kan vi lätt bli för varma och torrare luft gör oss uttorkade. Så drick tillräckligt med vatten för att hålla vätskebalansen i schack.

Håll ögonen rena

 

Under vintern fokuserar vi mycket på förkylningar och annat som är vanligt under dessa månader. Glöm dock inte att virus och bakterier även kan spridas från händer till ögon. Håll fingrarna borta från ögonen och kom ihåg att tvätta händerna regelbundet.

Ge dina ögon en paus när det behövs

Eftersom kallare temperaturer kan orsaka torra ögon kan kontaktlinser ibland kännas obekväma på vintern. Använd aldrig ett par linser en längre tid än rekommenderat och lyssna på dina ögon. Om de behöver en paus kanske det kan vara en bra idé att variera med glasögon vissa dagar.

Skydda ögonen från solen

På sommaren tjatar vi mycket om hur viktigt det är med solglasögon. Här i Sverige får vi inte många soltimmar på vintern med det betyder inte att UV-strålarna inte är där. Snö och is reflekterar även 80 % av alla strålar. Om du spenderar mycket tid i skidbacken eller har en skidsemester planerad är det extra viktigt att investera i ett par ordentliga solglasögon.

Besök Backmans optik

En allmän god hälsa är även viktigt för god ögonhälsa. En varierad kost med bra sömn är självklart A och O. För mer tips om ögonhälsa, kom gärna in till oss. Vi finns i Upplands Väsby, Vällingby, Skärholmen och i Uppsala. Klicka här för att hitta din lokala optiker eller för att boka tid.