Sommar, Solsken Och UV-Skydd

Det var inte allt för länge sedan vi sprang runt på stranden utan solkräm, men efter många års forskning förstår vi hur solens UV-strålar påverkar vår hud. Daglig applikation av SPF är nu därför en självklarhet. Vad många kanske inte vet är att våra ögon påverkas av solen på ett liknande sätt. Ett par solglasögon är inte bara en snygg modeaccessoar som kan sätta pricken över i:et på en outfit, eller ett sätt att skugga dina ögon lite – det är en viktig del för god ögonhälsa.

Solens Alla Strålar

Solens alla strålar

Solens UV-strålar består av UVA, UVB och UVC. Strålarnas effekt på ögonen är ofta inte direkt, utan en kumulativ utveckling. De olika strålarna påverkar även ögonen lite olika så det är viktigt med solglasögon som skyddar från alla strålarna. UVA-strålar tränger sig till exempel igenom ögonen och når näthinnan på baksidan vilket kan leda till grå starr och

makuladegeneration senare i livet. Det är därför viktigt att vänja sig vid att använda solglasögon dagligen så tidigt som möjligt – för det är ofta en vanesak. Barn kan tycka att det är jobbigt med solglasögon eftersom det kan kännas som de är i vägen när de leker. Ett par solglasögon särskilt designade för barn som sitter bra, och som barnet också tycker är snygga, är därför viktigt.

Det är dock inte för sent att börja använda solglasögon om du inte redan gör det. UVB-strålar påverkar ögonen på ett mer direkt sätt. Vid intensiv exponering under en kort period kan de kan orsaka hornhinnebrännskador (fotokeratit), vilket kan beskrivas som ”solbrända” ögon. 

De bästa solglasögonen är heltäckande vilket gör att de skyddar ögonen från alla vinklar. Polariserade glas är även väldigt populärt, speciellt för dem som sportar mycket, eftersom de filtrerar bort bländande ljus.

Symtom, Solskadade Ögon

Symtom, solskadade ögon

Symtom för fotokeratit kan vara intensiv ögonsmärta, svår huvudvärk, och en känsla av ”grus” i ögonen. Symtom för grå starr kan vara att du ser sämre och suddigare, svårt att se i mörker och att färger blir svagare.

Kontakta gärna din lokala Backman-butik här för att diskutera UV-skydd för dina ögon, boka en genomgående synundersökning och hitta rätt lösning för dig.

Välkommen In!

Välkommen in!

Du är även varmt välkommen in till butiken för att se den senaste kollektionen solglasögon, eller kan du köpa solglasögon direkt från vår webshop här.